BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, July 2, 2011

Allah Ajarkan Membawa Jiwa MenghadapNya

Kita terdiri dari jasad dan jiwa (ruh). Kita sebenarnya adalah jiwa itu (ruh) yang nantinya akan dipanggil Allah kerana ianya adalah milik Allah dan pasti akan satu hari dipanggil Allah.

Setiap kali kita solat, Allah memanggil jiwa kita untuk datang kepadaNya, bukan sekadar jasad. Tapi sekian lama yang datang menghadap Allah hanyalah jasad kita tetapi tidak jiwa kita. Justeru kita harus belajar untuk datang kepada Allah dengan jiwa kita bukan sekadar jasad. Kita harus belajar mengaktifkan jiwa kita.

Pada hakikatnya selama ini jiwa kita telah sering kali juga kita aktifkan. Contohnya ketika menghadapi musibah, bayangkan bagaimana jiwa kita menghadap Allah. Seluruhnya kita hadapkan ke Allah, tidak memikirkan yang lain, kita total memohon pada Allah. Ketika kita membawa kereta (setelah bertahun-tahun pandai membawa kereta), jiwa kita yang mengendalikannya. Bayangkan bagaimana kita mengelak sesuatu ketika memutarkan stering, kita mengelakkan dengan jiwa kita terlebih dahulu.

Bayangkan pula ketika kita bersukan dulu, kita bermain bola atau bola jaring atau acara olahraga lumba lari. Cuba bayangkan betapa jiwa kita yang berlari ke sana ke sini dan badan kita hanya ikutkan saja. Kita mengikut jiwa kita selama ini. Ketika kita mendapat keputusan yang baik dalam pelajaran atau mendapat kenaikan pangkat, jiwa kita bahagia dan seluruh tubuh kita akan ikut bahagia. Ketika kita marah, jiwa kita tak tertahan rasanya dan badan kita akan ikut marah (ada kalanya sampai ada yang menggeletar kerana kemarahan). Itu antara contoh-contoh bagaimana kita sudah pernah dan biasa mengaktifkan jiwa.

Hakikatnya kita semua punya jiwa dan kita sudah biasa mengaktifkan jiwa kita. Justeru mari kita bawa jiwa kita mengadap Allah ketika solat. Hadapkan wajah ke Allah (mengadap kiblat).Jasad sudah siap, sekarang siapkan jiwa untuk berjalan menujuNya. Bawa jiwa kita ke Allah, tinggalkan jasad ini, dan perlahan-lahan bawa jiwa ke Allah. Kita akan dapat merasakan gerakan dari dalam, ada yang bergerak, menuju yang tak terbatas. Kerana kita belum mahir, lakukan dengan perlahan-lahan dan rasakan ada gerakan dari dalam. Bawa jiwa itu menujuDia Yang Tak Terbatas .

Sekarang takbirlah , Allahuakbar . tangan hanya sampai di dada (untuk perempuan) tapi jiwa terus mikraj ke Allah. Perlahan-lahan bacalah doa iftitah, bacalah dengan jiwa kita, bacaan dari jiwa lain dari bacaan hanya dari mulut. Sambung dengan al fatihah dan ayat yang mudah sambil jiwa terus bergerak ke Allah (jiwa dituju ke Allah).

Seterusnya bawa jiwa untuk tunduk dan rukuk, biarkan dia turun untuk rukuk dan badan akan mengikut saja. Lakukan dengan perlahan dan rasakan ada gerakan yang membawa jasad kita untuk rukuk. Kita rukukkan jiwa kita, selama ini hanya jasad saja kita bawa untuk rukuk. Setelah kita jatuh untuk rukuk, perlahan-lahan letakkan tangan di atas lutut dan bawa jiwa terus ke Allah dengan dalamnya, terus, terus, terus jangan berhenti, terus ke Allah dan kita akan dibawa ke satu daerah yang sangat dalam, luas tak terbatas.

Bangkitlah untuk iktidal dan bangkit juga dengan jiwa, jiwa akan bangkit dulu dan badannya akan ikut kemudian, serahkan segala pujian ke Allah (jiwa yang menyerahkan pujian ke Allah)

Kemudian bawalah jiwa kita untuk sujud ke Allah, dia akan segera untuk sujud, belum jasad kita sampai ke bawah, jiwa sudah sampai. Dan terus sujud, dengan dalamnya, terus bawa jiwa untuk sujud sehingga kita akan rasa ada gerakan ke bawah sehingga merasa menembus bumi hingga dalam yang luas tak terbatas. Rasakan ketenangan yang dialirkan Allah ke dalam jiwa ketika itu, biarkan, rasakan, nikmatilah keindahan sujud itu. Tidak mahu bangun dari sujud? Ya begitulah nikmatnya yang tak terperi. Teruskan sujud dengan dalam. Kemudian dengan jiwa itu pujilah Allah dengan bacaan subhanarabbiyal 'ala wabihamdi.

Bangun dari sujud dan bawa jiwa untuk duduk, jiwa akan duduk dengan sopan dan akan terus rasa dilihat Allah tanpa hentinya. Tidak perlu kita bersusah payah untuk merasa dilihat Allah. Bila kita pergi ke Allah dengan jiwa kita, automatiknya akan rasa jiwa dilihat Allah kerana yang merasa itu adalah jiwa dan dia sedang menuju ke Allah yang luas tak terbatas dan yang yang sangat menenangkan jiwa apabila bertemuNya. Tidak perlu dipaksa untuk sedar ke Allah kerana yang sedar itu adalah jiwa dan apabila jiwa itu di bawah ke Allah pasti dia sedar ke Allah sebab dia sedang ke Allah.

Bacalah bacaan duduk antara dua sujud dengan jiwamu, kemudian bawa jiwa itu sujud kembali dan duduk tahiyat akhir bagi memberikan penghormatan tertinggi kepada Allah dansalam hormat buat Rasulullah saw, para sahabat dan para solihin.

Diakhiri dengan salam juga dengan jiwamu.

Sahabat yang dirahmati Allah, jiwa yang sentiasa ke Alla itulah jiwa yang mengingati Allah, maka di berikan ketenangan dan dilimpahi cahaya Allah yang akan membimbing jiwa itu. Jiwa yang tidak bisa melihat, tapi dibimbing oleh Yang Maha Melihat.

Bagaimana untuk membawa jiwa total ke Allah?. Ingatilah bagaimana Siti Hajar membawa jiwanya ke Allah apabila sudah tidak ada pergantungan pada suami, pada air, pada makanan, atau pada sesiapa saja. Hanya ada Allah dan jiwa itu di bawa total menyerah ke Allah.

Apabila terasa tidak sedap di dalam jiwa (tidak tenang), berhenti dan bawa jiwa ke Allah untuk bertanyakan. Allah akan mencampakkan ketenangan ke dalam jiwa itu dan kemudian insyaAllah di berikan petunjuk.

Apabila kamu merasa LETIH kerana berbuat KEBAIKAN,
maka sesungguhnya KELETIHAN itu akan hilang dan
KEBAIKAN yang dilakukan akn terus kekal...
Sesungguhnya kamu bersronok dengan DOSA maka
sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan DOSA yang dilakukan akan terus kekal..-Saidina Ali bin Abi Thalib-...

Imam Shadiq As berkata: "Barangsiapa yang melakukan perbuatan bunuh diri dengan sengaja, maka ia akan masuk neraka Jahannam selamanya." Man la Yahdhur al-Faqih, jil. 4, hal. 95. ..

Ya Allah!! sesungguhnya bunuh diri satu perbuatan sia2 dan keji..janganlah kita sekali berfikir utk buat demekian..ingat lah Allah!!!..ALLAHUAKBAR!!

Monday, June 6, 2011

Bergembiralah Wahai Orang Yang Ditimpa Musibah

Assalamualaikum semua..Sesungguhnya cubaan, musibah dan segala hal yang menyedihkan merupakan tanda kehidupan didunia. Tiada hari yang dilalui tanpa berlaku sesuatu yang meresahkan manusia dan menyusahkan hidupnya. Seperti dalam sajak:


Dirimu diciptakan dalam keadaan sedih, sedangkan engkau
menghendaki dirimu
Bahagia dari kesedihan dan duka cita.

Orang yang berakal itu orang yang menyesuaikan dirinya dengan ridha dan pasrah pada takdir. Kerana duka cita, rasa geram dan protes tidak akan menubah masalah sedikit pun, malah semakin menambahkan penderitaan dan membuat Allah S.W.T. murka, sebagaimana sabda Nabi S.A.W.

"Sesungguhnya kuantiti pahala terletak pada kualiti cubaan. Sesiapa yang rela maka ia mendapat ridha (dari Allah) dan sesiapa yang kecewa maka ia mendapat murka
(dari Allah)." (Riwayat Tirmizi dan beliau menilainya hasan)

Kadang-kadang cubaan ini merupakan hasrat manusia akan kebaikkanm sebagaimana sabda Nabi S.A.W:

"Sesiapa yang dihendakinya oleh Allah mendapat kebaikkan, maka ia memperolehnya."
(Riwayat Bukhari)

Dan baginda bersabda:
"Apabila Allah menhendakinya suatu kebaikkan pada hamba-Nya, maka ia mempercepat
cubaan baginya didunia." (Riwayat Tirmizi, dan beliau menilai hadis ini hasan)

Jadi, mengapa anda mesti risau -saudaraku tercinta- dari kebaikan yang datang pada anda? Dan kenapa anda mesti bersedih sedangkan ganjaran pahala memanggil anda? Penyair berkata:

Kadang-kadang Tuhan memberi anugerah dalam bentuk cubaan meskipun berat
Dan kadang Ia menguji sebahagian kaum dengan anugerah..

Saturday, May 14, 2011

INDAHKANLAH

Indahkanlah jiwa dengan kesederhanaan ★
★ Indahkanlah raga dengan menampakkan nikmat-NYA ★
★ Indahkanlah akal dengan ilmu yang bermanfaat ★
★ Indahkanlah lisan dengan zikir dan perkataan yang baik ★
★ Indahkanlah hidupmu kerana Allah menyukai keindahan ★

Saturday, May 7, 2011

Renungilah

:: Pejuang Sejati ::

Kalau sudah ada bara perjuangan di dalam diri dan jiwa seseorang, dia tetap terus akan berjuang walaupun di mana ia berada, Dia akan terus nekad dengan perjuangannya bagaimana susah dan payah sekalipun seorang pejuang sejati tidak akan mudah putus akal dan merasa lemah terhadap apa juga tindakan dan halangan ke atasnya.

Pejuang sejati akan sanggup dan rela merempuh segala cabaran onak duri yang datang melanda. Rasa takut, gentar dan kecut perut tidak ada pada kamus hidup seorang pejuang.Selagi darah masih mengalir, selagi nadi masih berdenyut, perjuangan perlu diteruskan. ‘Biar terbuang tetap Berjuang’, ungkapan yang wajib tersemat pada hati seorang perjuang tulen. Tidak mudah tunduk pada cabaran, halangan dan tekanan. Bagi pejuang sejati cabaran, halangan dan tekanan adalah asam garam dalam perjuangan yang mesti dirasa oleh setiap pejuang. Ia juga adalah umpama baja yang akanmenyuburhijaukan jiwa perjuangannya dan jugamemarakkan julangan nyalaan api perjuangan dan juga sebagai mangkin positif dalam segala tindakan yang bakal diambil kelak.

Apa lagi kalau pejuang itu memperjuangkan yang haq, menegakkan keadilan dan menentang kebatilan dan kemungkaran, dia akan disokong dan didokong oleh pencinta-pencinta keadilan dan keamanan. Perjuangan yang sebegitu rupa tidak perlu dibayar dengan wang ringgit atau janji-janji projek mega yang menebalkan poket sesetengah golongan yang turut mendakwa diri mereka juga sebagai ‘pejuang sejati’ walhal mereka sendiri sedar perkataan sebegitu mulia tidaklah layak untuk mereka yang bersifat haloba seperti binatang.

Perjuangan adalah suatu roh yang amat kudus dan suci serta fitrah manusia itu sendiri sekiranya dia tahu dan mengerti tujuan manusia itu sendiri dijadikan. Dan orang yang mengerakkan perjuangan itu yakni seorang ‘mujahid’ akan berani dan rela berkorban apa saja: harta, wang, pangkat dan kedudukan, masa, tenaga hatta nyawanya sekali pun. Bukan mati yang dia takuti tetapi yang ditakuti mereka adalah terkena penyakit wa’han dan tidak syahid di jalan Allah.Sememangnyamati dalam perjuangan itulah menjadi matlamat tertingginya.

*~guerilla_finga85~*

MUJAHID SAVE GAZA

Mujahid Jihad Fisabilillah

Saturday, April 23, 2011

Kasih Sayang Allah Kepada Hambanya

Bismillahirrahmanirrahim...

~KASIH SAYANG ALLAH KEPADA HAMBANYA~

Seandainya manusia ingin menghitung nikmat-nikmat pemberian Allah swt, maka mereka tidak akan mampu menghitungnya. Sekalipun air laut dijadikan tinta, seluruh ranting kayu dijadikan pena dan dedaun pokok yang ada di muka bumi ini dijadikan kertasnya, maka ia tidak akan pernah selesai. Betapa besar dan banyak nikmat yang Allah swt kurniakan disekeliling kita.

Tetapi kita sering lupa dan lalai untuk bersyukur kepada yang Maha Memberi. Malah kita membalas dengan menggunakan nikmat-nikmat itu untuk melakukan maksiat kepadaNya.

Ketika kita melangkah kaki keluar, menghayunkan tangan, menghirup udara yang segar dan menikmati cahaya matahari yang terang dan bersinar, pernahkah kita terfikir dari mana datangnya semua nikmat-nikmat ini?

Sekiranya Allah swt mengarahkan semua kemudahan dan nikmat yang diberiNya kepada kita harus di bayar menggunakan wang, berapa banyak yang harus kita keluarkan untuk membayar semua itu?

Kita sering lupa dan melupakan apa yang kita miliki. Sebaliknya selalu memikirkan bagaimana untuk mendapatkan apa yang kita belum miliki. Mungkin kita harus bertanya soalan ini kepada diri sendiri:

"Mahukah aku kalau ada orang mahu membeli sepasang mataku dengan jutaan ringgit?".

"Mahukah aku tukarkan kedua-dua belah tangan ku ini dengan emas yang bertan-tan?"

Dan bahagian-bahagian tubuh kita yang lain. Hati, buah pinggang, jantung, dan lain-lain?

Siapakah yang mahu menukar hidupnya dengan seluruh harta benda duniawi?

Ingatlah, hidup ini sendiri adalah nikmat dari Allah swt.

Firman Allah yang bermaksud; "Maka nikmat Allah yang mana lagi yang kamu dustakan?"

InsyaAllah, semoga kita sama-sama dapat renungkan. Mari kita terus bersyukur dengan nikmat kurniaan Allah dan terus sabar mengahadapi ujianNya.

Reaksi Syaitan Jika Membaca AlQuran

Kongsi2.. jgn simpan sorang2 sbb dengar cakap setan

1)Ketika anda membawa Al-Quran, respon syaitan ialah biasa-biasa saja…tengok je..

2)Ketika anda membukanya, syaitan mulai curiga.

3)Ketika anda membacanya, dia resah dan gelisah.

4)Ketika anda memahaminya, dia mula terkejang-kejang

5)Ketika anda mengamalkan Al-Quran dlm kehidupan setiap hari. Dia stroke. …………

Teruskan membaca Al-Quran & mengamalkannya agar syaitan terus stroke .

Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. Syaitan kata “jgn SEBARKAN, kerana ia tidak penting langsung !”

SEBAR2KAN LAH~~ Jangan dengar bisikan syaitan.

Wallahualam..

"Sesungguhnya seseorang akan mendapat darjat disisi Allah yang tidak dapat dicapai dengan amal dan perbuatannya.Dia mendapat dugaan yang akan membawanya ke tingkat darjat itu."(HR.Bukhari dan Muslim)